Wat is glasvezel internet? Uitgelegd in eenvoudig Nederlands

Glasvezel internet is een supersnelle manier van data versturen en ontvangen. Doordat de data door middel van licht verzonden wordt is het vele malen sneller dan de traditionele koperleiding zoals we de telefoonlijn en de coach leiding (kabel) kennen.

Glasvezel is de toekomst, dat is ook de reden dat er op steeds meer plaatsen een glasvezel netwerk wordt gelegd en zelfs vervangen wordt door de traditionele telefoonleiding. Glasvezel internet is de moderne manier van internetten zoals het modem dit in de jaren 80 en 90 was.

Waarom zou anno 2022 alles via glasvezel moeten lopen?

Internet is nog steeds groeiend, er wordt steeds meer via internet gedaan, er komen steeds meer apparaten op internet en met al deze apparaten moet er steeds meer data verzonden en ontvangen worden.

Vroeger was het vooral het bekijken van een statische website en het versturen of ontvangen van een e-mail, er waren nog geen streamingdiensten, er was nog geen facebook en ook de mogelijkheid om vanuit je toen nog anologe fotocamera een foto te versturen bestond nog niet. Zelfs televisie kijken ging nog via de lucht met die lelijke antennes op alle daken.

Vandaag de dag hebben we mobiele telefoons, tablets, laptops, computers, tv’s die alleen nog maar via internet kunnen ontvangen, de ijskast die automatisch een bestelling plaatst bij Albert Heijn, noem maar op, je hebt zelf vast en zeker nog wel een of meer aanvullingen.

Alles bij elkaar versturen en ontvangen we vele gigabytes met ogenschijnlijk hele normale dingen die als normaal worden gezien en dit wordt alleen nog maar meer.

Hoe werkt glasvezel?

Bij glasvezel worden de signalen met lichtpulsjes verstuurd, zie het als een soort morsecode maar dan vele malen sneller en door het niet aanwezig zijn van weerstand kan er een veel grotere afstand overbrugt worden zonder verlies.

Koper aan zijn max

Je merkt bij de aanbieders van diensten via de koperleiding dat deze zich in allerlei bochten moeten vringen om zo goed en zo kwaad als het kan aan de vraag te voldoen. Je merkte vorig jaar dat Ziggo de analoge kanalen heeft stopezet om ruimte vrij te krijgen voor digitaal, iedereen keek toch al vooral digitaal dus dat analoog was een extra belasting op het netwerk.

Een ander fenomeen dat zich vooral bij KPN en soortgelijke aanbieders voordoed is de afstand tot de verdeelkast, hoe verder je hier vanaf zit hoe lager de snelheid en die max is al niet zo hoog ook al woon je naast die verdeelkast.