Vrije modemkeuze

Sinds januari 2022 is het mogelijk om een ander modem te kiezen dan het exemplaar dat je van de internetprovider krijgt, dit noemen ze de vrije modemkeuze. Met een eigen modem keuze krijg je vrijheid in de keuze van veiligheid en mogelijkheden.

Is vrije modemkeuze iets voor jou?

De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is of vrije modemkeuze iets voor jou is.

Standaard modem van KPN

Als je gewoon een simpele internetverbinding nodig hebt met een eenvoudige wifi en netwerk configuratie dan heb je voldoende aan het standaard modem wat je van je internetprovider krijgt. Op alle modems die je bij je internet abonnement ontvangt kun je basis instellingen voor wifi instellen en zitten er verschillende netwerkpoorten op waar je bijvoorbeeld de Wifi boosters van TP-Link op kan aansluiten.

Heb jij liever een ander modem?

Heb jij behoefte aan meer functionaliteit of wil je volledig eigen beheer hebben over hoe je netwerk is ingesteld en beveiligd dan is vrije modemkeuze de oplossing.

Met vrije modemkeuze kan je de Fritz!Box gebruiken
Met vrije modemkeuze kan je de Fritz!Box gebruiken

Redenen om een eigen modem te kiezen

Als jij een abonnement afsluit bij een internetprovider dan krijg je er automatisch een standaard modem bij. Deze modems werken prima maar soms kan het zijn dan je bepaalde functionaliteiten mist of de beveiliging naar je eigen hand wilt zetten.

De standaard modems hebben niet altijd de uitgebreide interface die andere modems wel hebben waardoor gewenste functies niet kan aanzetten. Een van de vaker gevraagde mogelijkheden bijvoorbeeld is het “in bridge” zetten. Dat kan niet bij alle standaard modems.

Belangrijke redenen voor een eigen modem zou kunnen zijn:

  • Betere configuratie van het WiFi signaal
  • Eisen die gesteld worden vanuit alarminstallatie’s en PIN apparatuur
  • Zorg op afstand en medische monitoring
  • apparatuur in huis die specifieke WiFi – of internet instellingen nodig hebben

Welk modem kan je kiezen bij vrije modem keuze?

de vrije modemkeuze geeft wel veel vrijheid in de keuze van modems maar dat wil nog niet zeggen dat elk modem geschikt is. Zo moet je rekening houden met de de soort verbinding die je internetprovider levert, is het Coax zoals van Ziggo of is het ADSL van o.a KPN of is het VDSL (glasvezel) zoals van Caiway of Delta.

Ook niet onbelangrijk is om na te gaan of er specifieke eisen worden gesteld door leveranciers van zorg, alarm of andere diensten waar je gebruik van maakt.

Daarnaast stellen de internetproviders ook wel bepaalde eisen aan de modems. Een overzicht van de providers en een link naar de betreffende informatie zie je hier:

De Fritz!Box is er voor alle internetverbindingen

De Fritz!Box is een goed modem dat voor alle soorten internetverbinding een model beschikbaar heeft. KPN heeft zelfs de mogelijkheid om de Fritz!Box te huren als hun standaard modem en ze geven hier ook ondersteuning op.

Het voordeel van de Fritz!Box is dat de interface heel erg overzichtelijk is en voor alle modellen hetzelfde is, dit is voor supportafdelingen een makkelijke manier van ondersteuning bieden.

Een ander voordeel is dat de Fritz!Box een geïntegreerd Mesh systeem heeft waardoor je het modem ook als Mesh wifi punt kan gebruiken, dat is weer wat kabeltjes en losse wifi boosters minder

Wil je meer weten over de Fritz!Box en mijn persoonlijke ervaringen, lees dan het blog over de Fritz!Box.

Vrije modemkeuze en support

Afhankelijk van je internetprovider en de modemkeuze kan het zijn dat je in geval van support de vraag krijgt om het standaard modem aan te sluiten. De provider kan niet elk modem ondersteunen en dat is eigenlijk ook wel logisch. Om die redenen vraagt de supportafdeling vaak om het standaard modem even aan te sluiten zodat ze deze kunnen uitlezen en je gerichter kunnen helpen met je supportvraag.

De support bij vrije modemkeuze zal dan ook veelal beperkt blijven tot de werking van de verbinding tot aan het modem, alles wat er achter het modem gebeurt (of inclusief het modem bij gebruik van een ander modem) valt onder je eigen beheer.