Jouw E-mail adres als je overstapt op een andere internetprovider

Als je overstapt naar een andere internetprovider dan heeft dat ook gevolgen voor je e-mailadres. Als je nu een e-mail adres hebt zoals jouwnaam@ziggo.nl of jouwnaam@kpnmail.nl dan kan je dit adres niet meenemen naar je nieuwe provider. Dit komt omdat je e-mail adres(sen) is gekoppeld aan je abonnement bij je huidige provider. Zeg je dit abonnement op dan vervalt na verloop van tijd je e-mail adres.

In dit artikel ga ik je uitleggen welke oplossingen er zijn om geen enkele e-mail te missen en/of over te stappen op een ander e-mail adres.

Overtappen op e-mail only bij je huidige provider

Sommige internetproviders bieden de mogelijkheid om je huidige e-mail adres te behouden door over te stappen op een e-mail only abonnement. Hierdoor kan jij je huidige e-mailadres blijven gebruiken en ben je niet verplicht om over te stappen op een ander e-mail adres.

  • Een e-mail only abonnement is soms alleen beschikbaar voor bestaande klanten
  • Aan een e-mail only adres zijn kosten verbonden (bij KPN kost dit € 7,50)

Een nieuw e-mail adres gaan gebruiken

Voor dat je halsoverkop besluit een nieuw e-mail adres aan te maken bij je nieuwe provider is het goed om even te kijken welke mogelijkheden je hebt. Er zijn namelijk verschillende opties waar je uit kan kiezen:

Afhankelijk e-mail adres

een afhankelijk e-mail adres is een adres met de domeinnaam van je nieuwe internetprovider, dus bijvoorbeeld jouwnaam@delta.nl, jouwnaam@kpn.nl of jouwnaam@caiway.nl. Dit adres kan je aanvragen bij het afsluiten van je nieuwe abonnement.

Onafhankelijk e-mail adres

Een onafhankelijk e-mail adres staat los van je internetprovider en kan je in de meeste gevallen gratis afsluiten. Er zijn meerdere aanbieders van gratis e-mail adressen, de bekendste zijn Google (Gmail) of Microsoft (Outlook). Het voordeel is dat je e-mail adres ten alle tijden blijft bestaan ook als je in de toekomst nog eens wisselt van internetprovider. Vaak zijn er gratis en betaalde varianten, bij de betaalde varianten krijg je dan meer opslagruimte of extra mogelijkheden en minder reclame. De betaalde varianten kosten vaak niet meer dan enkele euro’s per maand.

e-mail adres met eigen domeinnaam

Een andere mogelijkheid die wat meer om handen heeft om in te richten en niet gratis is (ongeveer € 10,00 per jaar) is je eigen domeinnaam in combinatie met een klein e-mail hosting pakket. Zo kan je bijvoorbeeld de familienaam als domein naam registreren en daar dan verschillende e-mail adressen onder hangen, je krijgt dan frank@vangelder.nl of rogier@familievermeulen.nl. Als je dit graag zou willen maar opziet tegen het inrichten, neem dan gerust contact op.

De werking / gebruik van een e-mailadres met eigen domeinnaam is hetzelfde als bij de eerder genoemde mogelijkheden. Zo kan je een webmail applicatie gebruiken of e-mail gebruiken in je e-mail programma op je computer.

In alle gevallen is het raadzaam om een makkelijk e-mail adres of domein naam te kiezen, is jouw gewenste naam bezet gebruik dan je fantasie en verzien een andere 🙂

Je e-mail overzetten van het oude adres naar het nieuwe

Het aanmaken van een nieuw e-mail adres is meestal snel gebeurt. De meeste tijd gaat zitten in de verhuizing zelf. Je dient namelijk overal waar je het oude e-mail adres gebruikt het nieuwe e-mail adres kenbaar te maken. Denk hierbij aan overheid, instanties, abonnementen, enz. Denk ook aan accounts van webshops en andere websites waar je inlogt met je e-mail adres. Wat je moet voorkomen is de situatie dat je gebruik moet maken van wachtwoordherstel terwijl je email adres waarmee jij je op deze website hebt geregistreerd je oude e-mail adres is en dit langer dan 6 maanden is opgezegd. Dan komt namelijk het e-mail bericht over wachtwoordherstel niet meer aan en heb je geen toegang meer tot deze website met je bestaande account.

Stappenplan

Alles bij elkaar zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden, totaal niet ingewikkeld maar wel handig als je hier een simpel stappenplan voor gebruikt. Dan hoef je alleen maar af te vinken wat je hebt gedaan en neem je alle stappen die nodig zijn om niks te missen. Een korte opsomming van de stappen zie je hieronder. Er volgt binnenkort een video waarin ik je laat zien hoe ik een verhuizing zou aanpakken.

  • Maak je nieuwe e-mail adres aan
  • pas je e-mailhandtekening aan (aankondiging nieuwe e-mail adres)
  • stel een auto-forward in zodat je mail van je oude e-mail adres wordt doorgestuurd naar je nieuwe adres
  • stel een filter in bij je nieuwe e-mail adres waarmee je oude e-mail in het oog springt
  • stuur de afzenders van de e-mails die nog op je oude adres binnenkomen meteen een berichtje (evt via een autorespond)
  • Loop je contactenlijst na en stel ze op de hoogte van je nieuwe e-mail adres
  • Loop de websites na waar je oude mail adres bekend is en pas dit daar aan
  • pas je e-mail adres aan bij instanties, gemeente, belasting, verzekering, vereniging, arts, abonnemeenten, energieleveranciers

Vergelijkbare berichten