Welke apparatuur krijgt u als u overstapt op glasvezel

Net zoals bij een internetverbinding via koper of coax krijg je verschillende kastjes in huis als je kiest voor glasvezel. De apparatuur kan per provider verschillend zijn. Als voorbeeld ga ik hier even uit van een aansluiting op het glasvezel van Delta Fiber netwerk.

Fiber Termination Unit
Fiber Termination Unit (FTU)

FTU – het glasvezelkastje

De FTU is het eerste kastje. Je kan dit kastje vergelijken met het ISRA punt van de telefoonkabel of de AOP van de coax kabel. FTU betekent Fiber Termination Unit. De FTU is het eindpunt voor de glasvezelkabel die van buiten komt en wordt aan de binnenkant verbonden met de optische kabel die naar het modem gaat. De FTU is ook meteen het meetpunt van waaruit de kwaliteit van de glasvezelverbinding wordt getest bij de aansluiting en in geval van storingen.

ET – het modem

Het tweede kastje is de ET, ook wel gewoon modem genoemd. Het modem heeft verschillende functies ingebouwd afhankelijk van welk modem er gebruikt wordt.

  • Omzetten signaal van glasvezel naar ethernet
  • Router met verschillende LAN aansluitpoorten
  • Wifi voor de draadloze verbindingen

Sinds januari 2022 Heb je vrije modemkeuze en ben je niet verplicht het modem van de internetprovider te gebruiken. Lees voor meer informatie het blog over de vrije modemkeuze.

Interactieve TV ontvanger

De interactieve tv ontvanger wordt met een UTP kabel aangesloten op het modem. De verbinding tussen de interactieve TV ontvanger en de TV gaat met een HDMI kabel.
Met behulp van de interactieve tv ontvanger kan je:

  • terugkijken
  • pauzeren
  • bij begin beginnen
  • opnemen

Wifi boosters (mesh systeem)

Wifi boosters zorgen voor een optimaal wifi netwerk in en om het huis. Door de wifi boosters goed te plaatsen door het hele huis krijg je een soort wifi bubbel waardoor je overal in huis een goede verbinding hebt met een en hetzelfde wifi netwerk.

De eerste wifi booster wordt met een UTP kabel aangesloten op het modem* en de volgende wifi booster communiceert draadloos met de eerste. Je kan meerdere wifi boosters koppelen waardoor je het WiFi netwerk kan vergroten / versterken.

*Als je gebruik maakt van een eigen modem dan is het mogelijk dat deze eerste booster in het modem zit ingebouwd. Lees hiervoor mijn blog over vrije modemkeuze.